,

Дивите котки и примати не са играчки: в България е забранено да се отглеждат тези животни в домашни условия

Експертите от Националната служба за защита на природата (НСЗП) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) напомнят, че в България са наложени забрани за внасяне, придобиване, продажба, притежание и отглеждане на диви котки и примати. Това се напомня във връзка със изгубения сервал още на 5 август в село Лозенец, Община Царево

Изключения се разрешават само за зоологически градини и спасителни центрове. Законът предвижда глоби за лица, които незаконно отглеждат тези видове животни, като санкциите нарастват при повторение. Така, глобата за отглеждане диви котки е от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 3000 лв. Животните подлежат на конфискация.

Сред видовете диви котки, забранени за внасяне и отглеждане, се включват сервал, каракал и рис. Обаче законът позволява да се отглеждат на някои екзотични породи котки, които не се класифицират като диви, например савана (хибрид между сервал и домашна котка), чаузи (хибрид между домашна котка и блатен рис/тръстикова котка) и бенгалска котка (хибрид между домашна котка и далекоизточна/леопардова котка). 

Причините за тези ограничения са свързани както със защитата на гражданите, така и с благополучието на животните. Както пример приматите се нуждаят от социален контекст и имат необходимост от принадлежност към група от себеподобни, които са трудно осигурими в домашни условия. Затова, особено след достигане на полова зрялост, животните стават агресивни, често боледуват и са в лошо физическо състояние.

Също така, дивите котки са адаптирани към специфични животни условия, които трудно могат да бъдат задоволени в домашни среди. В частност, както съвершенни хищници, те имат необходимост от голяма територия, много движение, инстинктите им са много силни, трудно се опитомяват и също може да развият агресивно поведение, лошо физическо състояние, боледуване и др. заради неподходящи условия за отглеждането им.

В настоящ момент МОСВ не разполага с информация за нелегалния внос на диви котки от развъдници. Въпреки това, е важно да подчертаем, че министерството не притежава правомощия за пряко наблюдение на животните при преминаването им през границата. На граничните пунктове са на разположение ветеринарни лекари, които се грижат за контрола върху потока от животни.

Въпреки наличието на обяви за продажба на диви котки в интернет, те по-често са свързани с чуждестранни местоположения или несъществуващи контактни телефони. Единственият ефективен начин за предотвратяване на нелегалния внос на тези животни е контролът на границата.

За екзотични животни, които са разрешени за отглеждане в България, се предвижда задължителна регистрация. В зависимост от вида на животното, регистрацията може да се извършва по Закона за биологичното разнообразие, ако видът попада в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), или по Закона за защита на животните – ако видовете са диви, но не попадат в приложенията на CITES. Подробна информация за това е публикувана на страницата на МОСВ.

Информация за допустимостта и процедурите за отглеждане на екзотични животни в България може да бъде предоставена и от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми