,

Димитър Радев: Референдумът на “Възраждане” може да пропука консенсуса за Еврозоната

Управителят на Българската народна банка, Димитър Радев, предупреждава, че предложеният референдум от партията “Възраждане” може да доведе до сериозни проблеми и разкола между всички участници в процеса на влизане на България в Еврозоната. Това изказване бе направено по време на заседание на Комисията по правни въпроси, където се обсъждаше идеята за провеждане на национален референдум с въпроса: “Съгласни ли сте българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 година?”.

Радев посочи, че България е постигнала значителен напредък в своята подготовка за присъединяване към Еврозоната. Тя е единствената страна в Европейския съюз, която е включена в механизма за обмен на валутни курсове ERM-2, което е важно, но неединствено условие за членство в Еврозоната.

Според Радев блокирането на процеса на влизане в Еврозоната в този напреднал етап ще има сериозни последствия за страната, като ще доведе до ухудшаване на условията за финансиране на държавата и бизнеса. Той изразява надеждата си за политическо сближаване по въпроса за провеждането на референдум за запазване на българския лев.

Ръководителят на БНБ подчертава, че нарушаването на международните договори, които България е подписала и ратифицирала през годините, ще създаде неблагоприятен прецедент и ще навреди на доверието на международните ни партньори към страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми