ДФЗ задели 22, 1 млн лева за компенсации на земледелците, пострадали от стихийни бедствия

Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) одобри бюджета за 2023 година, който възлиза на 22 100 000 лева, съгласно схемата за държавна помощ “Помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат сравнени с природни бедствия”.

Подкрепата ще бъде предоставена на земеделски стопани, които са получили официални протоколи за удостоверяване на 100% загуби при земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, подобни на природни бедствия, през 2023 година.

Финансовата помощ ще бъде предоставена на производители, чиито култури са пострадали от измръзване, слана, силни дъждове, наводнения, градушка, суша и засушаване.

Заявленията за подпомагане могат да бъдат подавани от 18 септември до 6 октомври 2023 година в отдел “ПСМП” към областните дирекции на Държавен фонд “Земеделие”. Изплащането на помощта ще се осъществи до 27 октомври 2023 година.

Към 31 юли 2023 година, земеделски производители са получили общо 805 протокола за установяване на 100% загуби в общ размер от 40 518 декара. Засегнатите култури включват бадеми, кайсии, сливи, орехи, праскови, вишни, дюли, ябълки, круши, череши, ягоди, лешници, рапица, пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, картофи, копър, дини и пипер (на открито), домати (на открито).

Финансовата помощ ще се предоставя съгласно определени от Министерството на земледелието и храните ставки, като процентът от покритие на разходите се различава в зависимост от типа на културите:

– До 80% от реалните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци (бадеми, кайсии, сливи, орехи, праскови, вишни, дюли, ябълки, круши, череши, лешници, картофи, копър, дини, пипер на открито, домати на открито, ягоди).

– До 40% от реалните разходи за отглеждане на зърнено-житни култури и маслодайни култури: пшеница, ечемик зимен, царевица и слънчоглед. Изключението е рапицата.

Ако земеделските стопани, които са пострадали от природни бедствия, нямат застраховка, те ще получат половината от сумата на помощта, определена чрез изчисленията.

Инструкциите за прилагане на програмата ще бъдат публикувани на уебсайта на ДФЗ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *