Депутатите приеха и бюджета на НЗОК на първото четене: в какви сфери ще увеличат финансирането

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше приет на първо четене от народното събрание. 

Решението беше подкрепено от 122 гласа “за”, 32 гласа “против” и 69 гласа “въздържали се”. Парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ подкрепиха бюджета, докато ДПС и “Възраждане” се въздържаха, а БСП и “Има такъв народ” гласуваха “против”.

Според даните бюджетът на НЗОК ще бъде увеличен над 910 млн. лв. в сравнение с предходната година, като общата сума достига 7,27 млрд. лв. 

Той предвижда следните промени: увеличение на средствата за първична извънболнична медицинска помощ със 452,6 млн лв., което е с 88,9 млн. лв. повече от предходната година. Също така, депутатите одобриха увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ, включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение, със 455,7 млн. лв., което е с 75,4 млн. лв. повече от 2022 година. Бюджетът предвижда също увеличение на средствата за дентална помощ със 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от миналата година, както и увеличение на средствата за медико-диагностична дейност със 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 година.

Допълнително, парламентарните представители одобриха увеличение на финансирането за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, предназначени за специални медицински цели при домашно лечение в страната, както и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и при спешни оперативни и инвазивни процедури за пациенти с вродени коагулопатии, които се извършват в рамките на болничната медицинска помощ. Тези услуги, които са част от пакета на здравните дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и се предоставят извън общата стойност на медицинските услуги, ще бъдат финансирани с общо 1 764,8 милиона лева, което е увеличение от 249,3 милиона лева спрямо предходната година.

Макар че бюджетът е приет на първия етап, председателят на НЗОК още не е избран. По-рано в деня парламентът отхвърли единствената останала кандидатура на д-р Жени Стайкова за позицията на управител на НЗОК.

Освен това днес депутатите одобриха на първо четене и бюджета на Държавното и общественото осигуряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *