Депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС приеха проектозакон за промени в конституцията: какви изменения се очакват

На петък 166 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ проект за промени в конституцията, който предвижда радикална реформа на структурата на съдебната власт, разширяване на полето за действие на Конституционния съд, отнемане на контрола върху служебното правителство от президента и обявяване на 24 май за нов български национален празник.

Лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ изразиха единодушие във въпроса, че съдебната реформа е ядрото на промените, и подписите на 166 депутати гарантират приемането на предложенията.

Съдебната реформа

Проектът предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – съдийски съвет и прокурорска колегия. Голямото мнозинство в съдийския съвет ще се състави от представители на съдебната система, докато прокурорската колегия ще бъде с голямо мнозинство от парламентарната квота. Това ще гарантира по-голяма отчетност на институцията.

Конституционният съд

Съгласно предложените промени, Конституционният съд ще стане значително по-важна институция, достъпна за всеки български гражданин чрез въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Това представлява най-значителното разширение на правата на гражданите за упражняване на конституционните им права от възстановяването на конституцията преди 30 години.

До момента Конституционният съд се занимаваше главно с въпроси на баланса на властта между институциите, тъй като само институции имаха достъп до него. Освен това, всеки български съдия ще получи право да поиска тълкуване на проблемни законови текстове, свързани с делата, които се разглеждат.

Тези изменения ще доведат до значително увеличение на делата, представени пред Конституционния съд, което може да наложи голямо увеличение на администрацията му. Професионализмът и моралът на конституционните съдии ще станат от решаващо значение за справянето с новото натоварване.

Националният празник

Според промените, които предлага проектозакона, е и обяваване на 24 май национален празник. Съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази голяма радост, че тази промяна бе внесена в конституцията и подчерта: “Аз искам моите деца и децата на всички българи да знаят, че са потомци на просветители, както и че България е дала огромно богатство на Европа в областта на културата и знанието. Само през културата и знанието България може да стане една напредничава европейска държава.”

Отменянето на “президентската” република

Проектозаконът има за цел да сложи край на “президентската” република, като премахва неограничената изпълнителна власт на президента в условия на разпуснат парламент. Новата формула изисква президентът да избира служебен премиер измежду трима души на висока позиция в държавата – председателя на Народното събрание, управителя на Българската народна банка и председателя на Конституционния съд. Служебното правителство ще работи в условията на разпуснат парламент само един месец, докато трае предизборната кампания за предсрочни парламентарни избори. 

“По предложения на този служебен премиер ще бъде избран служебния Министерски съвет, за да не зависи само от един човек,” изтъкна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Съгласно последните данни, проектът за промени в конституцията е планиран да бъде приет до края на годината. Той представлява съществени промени в българската правна система и институции, които ще имат дългосрочни последици за държавата и обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми