Денков защити розовото масло пред лидерите на ЕС

Българското розово масло, считано за вредно от някои, беше тема на разговор сред лидерите на Европейския съвет.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел, премиерът Николай Денков гордо съобщи пред журналисти, че е защитил розовото масло пред европейските колеги.

Миналата седмица, министърът на земеделието Кирил Вътев разкри в Люксембург, че Нидерландия изрази загриженост относно определен компонент в българското розово масло и поиска цялостна проверка. През март, Европейската комисия предложи етеричните масла да бъдат категоризирани като смеси, което представлява заплаха за класификацията на българското розово масло като “опасен продукт”.

“Като химик трябва да кажа, че има проблем в това, което се предлага. Проблемът е, че когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме не само какво е веществото, а и каква е неговата концентрация.

Ако се погледне текстът, който са представили, там думичката “концентрация” я няма. След това говорих и с госпожа Урсула фон дер Лайен, която между другото е доктор, така че тя разбира добре за какво става дума, какво значи отровно, какво значи опасно.

Помолих да се погледне по-внимателно този текст, защото в този вид той не е достатъчно съдържателен, изглежда наукообразен, но не точно научен, какъвто трябва да бъде”, каза Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *