,

Денков: Повече не трябва да затваряме очите си за вмешателството на Русия

Набиращата популярност в България проруска партия „Възраждане“, която разби офисите на ЕС в София, като блокираше физически депутати в парламента, заплашваше хората на маршове на гордостта, и призоваше да се унищожават враговете на президента Владимир Путин – и какво се случи? Нищо специално. 

Същото може да се каже и за поредицата от мистериозни бомбени атентати в оръжейни заводи, инциденти, които станаха обект на особено внимание, докато София увеличава производството на оръжие за износ в Украйна. Въпреки факта, че това може да се превърне в сериозна руска атака на българска територия, към следователите в София се отправят обвинения в дългогодишно бездействие, прикриване и забавяне.

Новият министър-председател на България Николай Денков заяви в интервю пред Politico, че е време да се сложи край на този модел, в който правоохранителните органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците. 

Денков зае поста на 6 юни и се сблъска с проблемния опит да насочи своето колебливо правителство в пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и силови мрежи действат активно чрез шпионските служби, и организираната престъпност притежава огромна власт.

В самото начало на опита си да се справи с лостовете за руско влияние, той предприе необичайна  стъпка, и се обърна директно към прокремълската ултранационалистическа партия „Възраждане“, заявявайки, че властите са длъжни да проучат преминала ли е партията червената линия на закона. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа нарасна до около 16% от 10% през есента, че е “неофашистка” и води “война срещу европейските ценности”.

Отговаряйки на въпрос относно неговите действия спрямо “Възраждане”, премиерът Денков отговаря, че когато става въпрос за вмешателство на Русия, българските официални лица често са действали по правилото, взето от последния филм на Стенли Кубрик “С широко затворени очи”.

“Единственото, за което помолих беше различните институции да престанат да гледат в другата посока” – казва той в интервюто си пред  Politico, взето в Брюксел през миналата седмица.  Денков заявява, че неговите публични изказвания за “Възраждане” са реакция на “агресивно” използваната от нейните членове, както и от тези на другите прокремълски партии, “лъжи”, с цел да наплашат “населението на България” с прокремълска пропаганда.

«Те ги разпространяват (лъжите) чрез социалните мрежи, за да наплашат населението, и се опитват да използват тази среда за получаване на политическо предимство», — добавя Денков, отбелязвайки, че “Възраждане” прибягва до “езика на агресията” и подстрекателството. “Тази агресия става все по-забележима, и не бива да се допуща по-нататъшното й развитие” – добавя българският премиер.

Костадин Костадинов, лидерът на партия “Възраждане”, е известен със своята промосковска и антиевропейска позиция. Той прави изказвания като това, че трябва да бъдат “унищожени деформираните боклуци”, вероятно имайки предвид противниците на Путин в България. Партията се опитва и да проведе референдум, за да попречи на присъединяването на България към еврозоната.

Скоро след призива на Денков от 27 юни за реални действия, Софийска градска прокуратура обяви, че е започнала разследване на Костадинов по обвинение в разпалване на ненавист и подстрекателство към насилие. Костадинов отхвърли обвиненията на Денков, твърдейки, че българският премиер е действал “по указание на американското посолство в София”.

На въпроса дали не се опасява, че юридическият подход към “Възраждане” може да има обратен ефект, и партията да получи повече дивиденти, като се представи за жертва на прозападни репресии, Денков изказа съмнение, че риториката на “Възраждане” може да стане по-скандална: “Те и без това така си говорят”- коментира той.

Взривове и пожари в оръжейни заводи

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо активира българските ангажименти по изпращане на оръжие в Украйна. Това предизвика сблъсък не само с Москва, но и с президента Румен Радев, който се отнася нееднозначно към позицията на България в НАТО, и открито враждебно към въоръжаването на Киев.

Тази крачка привлича вниманието и към серията от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 година насам. Последният взрив беше в предприятие в град Карнобат, което пострада и през миналата година, и чийто собственик коментира диверсията като нападение от страна на Русия.

Въпреки, че българските власти уж от години разследват инцидентите, официалните лица мълчат за това какво всъщност се е случило, и избягват отговора не са ли руски поръчки нападенията на тези обекти?

На въпроса какво се случва, Денков изказа подозрение, че това се забавя. “Не зная, защото нямам понятие доколко тайните служби и системата на прокуратурата са се опитали да намерят отговор”.

Всъщност предположенията на Денков са, че фактът, че властите никога не са разглеждали особено внимателно подобни дела като “Възраждане” и взривовете във фабриките, показва степента на руско влияние в българските институции. Много от най-влиятелните в България личности са излезли от свързаните с Москва специални служби от комунистическата епоха. След падането на Берлинската стена, тези сенчести олигарси превзеха основните национални активи, и създадоха широко разпространени мрежи от организирана престъпност, които източват фондовете от ЕС, изнудват за пари, занимават се с контрабанда на наркотици, оръжие и хора. 

Но Денков изрази надежда, че тенденциите се променят. “Аз съм почти убеден, че българският народ е настроен проевропейски. За съжаление той е жертва на много агресивна прокремълска и пропутинска пропаганда. Трябва да се обясни на хората какви са предимствата на пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО” – казва Денков, подчертавайки, че по негово мнение този въпрос “никога не е бил разясняван както трябва”.

Избавяне от остарялата система

Един от приоритетите на новото правителство е широкомащабна реформа на специалните служби, насочена към изкореняване на агентурата на Москва.

Но на тези опити на изпълнителната власт се противопоставя президентът Радев, който е считан за промосковски, и който към настоящия момент подписва указите за назначаване на ръководителите на различните служби за сигурност, което възпрепятства всеки опит за промяна в системата.

За да се преодолее това препятствие, реформисткото правителство ще се опита да промени закона, което, по думите на Денков, ще отнеме “един два месеца, освен ако президентът не промени мнението си, което си мисля, че е съвсем логично за него”.

На министър председателя му предстои тежка битка в опита да избави страната си от руското влияние: както самият той казва, не може да се каже колко далече стига влиянието на Москва.

На въпроса дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия по лични убеждения, или следва директни заповеди от Кремъл, Денков се разсмива. И след кратък размисъл отговаря: “Не мога да отговоря на тези въпроси. Аз не зная отговорите”.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *