,

Дефлацията през май: Хранителните продукти се оказаха по-евтини, докато други стоки продължават да поскъпват

През май месец статистиката отчете дефлация, като хранителните продукти бяха сред тези, които се поевтиниха. Най-значителното поевтиняване се отбеляза при чушките с 18.5%, краставиците с 16.8%, доматите с 12.7%, яйцата с 5.5%, олиото с 2.4% и прясното мляко с 2%.

Въпреки това, някои стоки продължават да поскъпват. Морковите и цвеклото се увеличават със средно 11.1%, ябълките с 5.9%, зелето с 4.7%, колбасите с 4%, каймата с 2.6%. Брашното и оризът поскъпват със средно 1.6%, сиренето с 1.1%, маслото с 1.2%, а бирата с 3.5%.

Сред нехранителните стоки двуцифрено поевтиняване се отчита при международните полети (17.4%), централното газоснабдяване (15.9%), метанът (11.3%) и пропан-бутанът (11.1%). Хотелите предлагат стоки със средно 7.7% по-ниски цени, при праховете за пране спадът е 2.1%, а при книгите – 2%. Масовият бензин А95Н е по-евтин с 0.8% спрямо април.

Съществуващото поскъпване на суровините, които са основен фактор за инфлацията в глобален мащаб, започна през май 2020 година след първите месеци на пандемията. Възходът на пазара на суровините има циклична природа, продължава по-дълго време в сравнение с предишни периоди, коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в “Елана трейдинг”.

Той посочва периода между 1999 г. и 2008 г., когато индексът на суровините на Bloomberg нарасна с над 200%. Това се дължеше на силния растеж на търсенето в Китай, докато спадът бе резултат от новите технологии в добива на нефт (петролната индустрия) и по-достъпното капиталово финансиране. Въпреки че централните банки не могат да “принтират” суровини, те създадоха условия за повече проекти в сектора с ниска изисквана доходност, с цел добив на повече суровини на по-ниски цени. Сега, при наличието на инфлация, която прави тези проекти нерентабилни, цените на суровините продължават да се повишават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *