,

Държавния проект “Родители в заетост” помага на стотици граждани да намерят работа и грижа за своите деца

След участието в проекта “Родители в заетост” общо 433 родители са успели да се върнат на работа или са намерили нова. Както съобщава Министерството на социалните въпроси, тази инициатива е част от Програма “Развитие на човешките ресурси” за периода 2021 – 2027.

Проектът разполага с бюджет от 24 милиона лева и се управлява от Агенцията по заетостта. Инициативата “Родители в заетост” цели да помогне на безработните родители и тези, които търсят работа, както и на тези, които вече работят: осигурява възможност за грижи за децата им и помага за по-лесния им достъп до пазара на труда. За детегледачи се назначават безработни лица, предварително одобрени от самия родител.

Желаещите могат да подават заявления за участие в бюрата по труда, ако имат деца възраст от 0 до 5 години, които не посещават детски ясли, детски заведения или предучилищни групи. Грижата се предоставя до 8 часа на ден. Многодетни семейства и самотни родители на деца възраст до 12 години, които посещават детски ясли, заведения или училище, могат да ползват услугите на детегледач по проекта за до 4 часа на ден.

До настоящия момент са сключени общо 639 тристранни споразумения по тази инициативата между Агенцията по заетостта, родителите и детегледачите. От тези родители, 433 са се върнали на работа или са започнали нова, докато останалите 206 продължават да търсят работа. Най-много семейства в Пловдив са се възползвали от възможността да разчитат на детегледач за грижане за своите деца. Възрастовият спектър на детегледачите, които работят по проекта, варира от 19 до 69 години, а общо 44 многодетни семейства са се възползвали от тази инициатива.

Родителите, които желаят да кандидатстват за безплатен детегледач, и безработните лица, които искат да се грижат за техните деца, могат да представят документи за участие в проекта “Родители в заетост” в бюрата по труда. Дейностите по тази мярка продължават до 2026 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *