Държавата започва да изплаща първата част от единократната помощ за 85 000 ученици

До края на август семействата на над 85,000 деца, които са в първи и осми клас или продължават своето обучение във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за ученици.

Изплащането на втората част на помощта ще се осъществи след старта на втория срок, при условие че детето продължава да учи, информира Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 

Размерът на помощта за учебната 2023/2024 година бе установен на 300 лв. според разпоредбите на Закона за държавния бюджет, влязъл в сила на 1 август 2023 година. Родителите, които подадоха заявления до края на юли, вече започнаха да получават първите плащания заедно с изплащането на другите видове помощи за месец август.

Съгласно със промените в Закона за семейните помощи за деца, не е необходимо вече да се представя удостоверение от училището за учениците, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас. За всички до момента подадени заявления, които са изисквали такова удостоверение, се прави преразглеждане според официалните процедури.

Относно учениците в първи и осми клас, все още се изисква представяне на удостоверение от училището, което потвърждава техния запис в съответния клас, преди началото на учебната година. 

Това изискване е налице, защото за тези класове се извършва предварително записване, тъй като те представляват начало на нови етапи в училищната образователна програма. Ако родителите няма да предоставят необходимия документ от училището, първата част от помощта ще бъде изплатена след старта на учебната година. Това е свързано с факта, че Агенцията за социално подпомагане придобива необходимите данни относно записаните ученици за съответната учебна година не по-рано от 5 октомври.

Напомняме, че заявленията за еднократна помощ за ученици трябва да бъдат подадени най-късно на 15 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми