Дами от цялата страна се обединяват и подемат кампания срещу домашното насилие

За БТА основателят на Мрежата за женско предприемачество “Бизнес на високи токчета“ Ива Владимирова разказа, че борбата с насилието над жени става тяхна кауза и ще бъдат реализирани серия инициативи в различни градове в страната. Началото на кампанията стартира от Варна с провеждането на кръгла маса, а довечера на входа на Морската градина ще се извие първото у нас хоро на високи токчета, на което дамите ще тропнат в знак на подкрепа към своите посестрими, подложени но тормоз в домовете си.

Нужна е промяна в отношението на обществото към проблема с домашното насилие, коментира Дани Кънева, председател на варненския дамски клуб “Бизнес на високи токчета“. Според нея особено внимание трябва да се обърне на децата, защото, излизайки от семейна среда, в която виждат ненормални неща, те пренасят модела и в собствения си живот. Целта на нашата кампания е да акцентираме върху проблема с домашното насилие, да заявим ясно, че той съществува и да настояваме за неговото решение, посочи Кънева.

Председателят на клуба “Младите дами в бизнеса“ към мрежата психологът Емона Карагьозова подчерта, че обществото сме всички ние, наша е задачата и отговорността да се опълчим на насилниците, а не само да обвиняваме държавата и политиците. Според нея е нужно да се започне с промяна в образователната система и още от детската градина да се говори за домашното насилие, за да осъзнават децата, че това е нещо грешно и неправилно, дори в домовете си да са свидетели на различен модел на отношения. Ако с тях не се говори, когато пораснат, ще приемат ненормалното за нормално, обясни Карагьозова.

Всички заедно трябва да настояваме за промени в законодателството, коментира още Владимирова. Дамите подчертаха, че за да се случат нещата, трябва обществен натиск. Според тях трябва да се обърне внимание на това, че ограничителните заповеди насилниците да не приближават жертвите си на практика често са фиктивни. Дамите подчертаха, че в законодателството все още изобщо отсъстват наказания за електронен тормоз. В социалните мрежи няма никаква цедка, няма ограничения, а ако някой е направил по-лични снимки на партньора си и след раздялата ги пусне свободно, животът на жертвата е приключен, посочи Карагьозова. Това е страшен тормоз и не са застрашени само жените, а всички, посочиха дамите. Владимирова допълни, че самата тя е ставала жертва с хакнат профил, в мрежата има и други потърпевши, но никой нищо не е направил, за да им помогне.

Източник: Varna24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *