,

Циничната блокада на украинското зърно

През нощта на 24 юли ВКС на РФ нанесоха удари с ирански дронове по украинска пристанищна инфраструктура, разположена на река Дунав в град Рени. 

Известно е също, че по време на атаката на руските окупатори срещу пристанището “Рени” в Одеска област, там са се намирали шест румънски кораба. Според румънското издание властите на страната са решили да върнат всички кораби обратно в Румъния след удара на руснаците. По предварителна информация те не са повредени и сега се намират на румънската страна на река Дунав. В същото време Румъния не наложи никакви ограничения на трафика по река Дунав, функционирането на пристанищата в граничната зона се осъществява както обикновено. В резултат на атаката на окупаторите с ирански ударни дронове Shahed, в пристанището са унищожени и три склада със зърно. 

Руските обстрели срещу украинската инфраструктура по река Дунав създава сериозни рискове за сигурността в Черно море и засяга глобалната продоволствена сигурност, каза румънският президент Клаус Йоханис. 

„Остро осъждам неотдавнашните атаки на Русия срещу украинска цивилна инфраструктура на река Дунав, много близо до Румъния. Тази неотдавнашна ескалация създава сериозни рискове за сигурността в Черно море. Това влияе също и върху по-нататъшния транзит на зърно от Украйна, следователно и върху глобалната продоволствена сигурност“, написа Йоханис в Туитър в понеделник. 

Русия засили атаките с дронове, които се превърнаха в характерна черта на руско-украинската война. Кремъл широко използва удари по тилови украински градове, извършвайки терористични атаки и военни престъпления. При атаката срещу Рени са унищожени зърнобази и автомобилни складове. Въздушно-космическите сили на РФ системно нанасят удари по пристанищната инфраструктура на Украйна с цел нейното пълно унищожаване. 

Освен това в резултат на терористичния акт са ранени 6 души, 4 от които са хоспитализирани, което е още едно доказателство за жестоките атаки срещу цивилно население.

Използването на тактически дронове може да се превърне в основен инструмент за водене на война, особено след като Кремъл възнамерява да разположи допълнителни производствени мощности за производство на дронове на своя територия. Путин води Русия по военен път и използва терора като инструмент на войната. 

Руските ракетни и безпилотни удари се извършват все по-близо до границите на ЕС/НАТО. Путин тества реакцията на Запада на дръзката агресия и нанася демонстративни удари, този път съвсем близо до границата с Румъния. Русия се стреми да унищожи напълно пристанищната инфраструктура на Украйна, за да я лиши от възможността да изнася украинска пшеница, и да измести Украйна от световния пазар на зърно. По своята методичност и цинизъм тази блокада напомня терористичната кампания на Русия срещу украинската енергийна система миналата зима.

Обаче провеждането на морска блокада има ясни правила. Необходимо е да бъде обявено предварително, а след това да бъдат предупреждавани преминаващите кораби за проверки, не може просто да се стреля по тях. 

На руснаците, разбира се, може и да не им пука за международните закони, но все пак трябва да се приближат достатъчно близо, за да знаят точно къде се намират корабиите. Това от своя страна ще доведе руския флот в зоната на поразяване на украинските ракети и брандери. Вероятно в близко бъдеще въоръжените сили на РФ ще продължат да обстрелват пристанища, надявайки се, че това ще изплаши достатъчно корабособствениците.

В дългосрочен план, обаче, руското ръководство е изправено пред редица неприятни дилеми. Сега всички ги обвиняват, че използват храната като оръжие. Ако изпратят флот да наложи блокада, те рискуват да загубят кораби. Ако не изпратят флот, ще изглеждат като победени. 

Руснаците не се спират пред атака на дунавските пристанища, включително Рени, разположено съвсем близо до Румъния – страна от НАТО. Путин тества реакцията на Запада на агресията близо до границите на НАТО, и е готов за по-нататъшна ескалация, ако не се сблъска със съответстващо противодействие.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *