ЦИК започва регистрацията на партии и коалиции за местния вот

От днес ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за местните избори. Участниците във вота могат да подават заявления всеки ден от 9 до 17 ч., а крайният срок е до 17 ч. на 13 септември.

На 29 октомври ще гласуваме за избор на кметове на община, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове за София, Варна и Пловдив. Кметовете на общини са 265, още не е уточнен броят на кметовете на кметства. Броят на районите кметове е 24-ма за София, за Пловдив – трима, а за Варна – петима. Гласуването ще бъде по избор с хартия или машина. В повечето секции ще се гласува с 3 бюлетини само в няколко кметства на Софийска община те ще бъдат 4.

Местните избори са свързани с мащабна подготовка. Ще бъдат назначени 265 общински избирателни комисии. Досега са назначени около 160, за 84 не е постигнато съгласие от политическите сили и съставът им ще бъде назначен от ЦИК. Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември. Трябва да бъде надграден и софтуерът на машините за гласуване. ЦИК е изпратила техническите си изисквания до създателя на софтуера и очаква отговор и цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *