,

ЦИК съобщи кога стартира и как ще протича предизборната кампания за местния вот 

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви хронограмата за предстоящите избори за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 29 октомври 2023 г. Също така, бяха определени и възнагражденията за членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) и секционните избирателни комисии (СИК). 

Според тази хронограма, кметът на всяка община има задължението да образува избирателните секции на територията на общината, да утвърди техните номера, обхват и адреси, и да изпрати копие от заповедта си на Териториалното звено на Главната дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в областта, както и на Общинската избирателна комисия. Тази информация трябва да бъде обявена публично на общодостъпно място не по-късно от 50 дни преди изборния ден, който е на 8 септември.

От ЦИК също така бе публикуван списък с номерата и адресите на избирателните секции, както и броя на избирателите в тях, като това стана не по-късно от 48 дни преди изборния ден, или до 10 септември. Партиите и коалициите имат срок до 45 дни преди изборния ден, или до 17:00 ч. на 13 септември, за да подадат заявление в ЦИК за регистрация и участие в изборите за общински съветници и кметове. Съответно, партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети имат срок до 40 дни преди изборния ден, или до 17:00 ч. на 18 септември, за да подадат заявления за регистрация в ОИК.

Регистрирането на кандидатските листи за общински съветници пред ОИК ще се извърши до 26 септември, а ден по-късно в ЦИК ще бъдат изтеглени чрез жребий поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината. Поредността на вписване на заявленията за местните коалиции и независимите кандидати във входящия регистър на Общинската комисия определя номерата им в бюлетината, следвайки след номерата на партиите и коалициите.

Предизборната кампания ще започне 30 дни преди изборния ден, или от 29 септември, и ще завърши в 24:00 ч. на 27 октомври. Последният ден преди вота ще бъде предназначен за размисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *