Цените на горивата продължават да растат, но няма да превишат отметката от 3 лева за литър, според анализаторите

Според последния месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), световните петролни пазари имат голям дефицит поради значително съкращение на добива на петрол от Саудитска Арабия. 

Според доклада, това решение беше предприето в подкрепа на петролните пазари. В резултат на този ход, цените на петрола от ОПЕК се покачиха до над 88 долара за барел през изминалата седмица.

Международната агенция по енергетика предвижда забавление в растежа на търсенето на петрол през следващата 2024 година, като се очаква да намалее до около 1 милион барела на ден.

С тези промени на световните петролни пазари, неизбежно се очаква и въздействие върху цените на горивата в България. През последния месец, въпреки летния сезон, когато много хора са на отпуски, цените на горивата на местните бензиностанции продължават да нарастват.

Според актуалните цени, е видно, че литър бензин се продава на средно 2,71 лв., докато литър дизел е на цена от 2,67 лв. Така че цените на горивата са се увеличили със значителни между 15 и 25 стотинки на литър спрямо предходния месец.

Търговците отбелязват, че повишението в цените е факт и е неизбежно в контекста на нарастващите световни петролни цени.

Светослав Бенчев, представител на Българската петролна и газова асоциация, обяснява, че значителното повишение на цените на дизеловото гориво е особено важно, тъй като сме в сезон на пътувания и дизелът е предпочитано гориво за превоз на стоки. “Поскъпването на пропан-бутана се дължи на факта, че от първи август се въведе пълната ставка на акциза – 340 лв. на 1000 кг и това веднага доведе до една увеличение от 24 стотинки с ДДС на цената”, посочи той.

Експертите предвиждат, че в следващите дни най-популярните горива може да достигнат цени около 3 лева за литър, но няма да ги надминат. По-голяма яснота за развитието на пазара се очаква след лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *