,

Цели на руските ракети са не само мирните украинци, но и милиони гладуващи по цял свят

През нощта на 19 юли Одеса за пореден път беше подложена на ракетна атака от руснаците. Пострадаха многоетажни сгради – апартаментите останаха без прозорци. Пострадаха и автомобили в дворовете. Руските окупатори атакуваха Украйна от юг, използвайки крилати ракети с въздушно, наземно и морско базиране, както и ирански ударни дронове от типа Шахед-136/131. Това съобщиха от ВВС на Украйна.
По време на няколко вълни руснаците използваха:

  • 16 крилати ракети с морско базиране “Калибър”, вероятно от ракетен кораб «Ингушетия» и фрегатата «Адмирал Есен» от акваториятя на Черного моря;
    -8 крилати ракети Х-22 с въздушно базиране, изстреляни от самолети Ту-22МЗ от акваторията на Черно море;
    -6 крилати “Оникс” от брегови ракетен комплекс “Бастион”;
    -1 управляема авиациона ракета Х-59 от изтребител Су-35 от акваторията на Черно море;
    -32 ударни дрона “Шахед-136/131”.

Светът беше възмутен от нощната атака на руснаците срещу зърнени терминали в пристанищата на Одеса и Черноморск, в резултат на която бяха унищожени над 60 хиляди тона зърно. Тези терминали участваха във функционирането на „зърнения коридор“.
Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк нарече последните действия на РФ актове на жестокост, които се отразяват негативно на милиони, нуждаещи се от помощ: „Още актове на жестокост, на фона на това как Русия използва храната като оръжие. Излизайки от Черноморската зърнена инициатива, през последните две нощи тя поразява пристанищна инфраструктура и зърнени терминали в Одеса с ракети и дронове. Украйна е готова да храни света, но бездушните решения на Русия се отразяват негативно върху милиони хора в нужда“, пише Бринк.


Германският външен министър Аналена Бърбок остро осъди в Туитър атаките срещу Одеса, подчертавайки, че Русия създава продоволствена криза. „Путин лишава света от всяка надежда за пристигане на украинското зърно. Всяка негова бомба удря и по най-бедните хора в света “, подчерта тя.
Посланикът на Великобритания в Украйна Мелинда Симънс заяви, че Русия безмилостно е бомбардирала пристанището на Одеса, целейки се в зърнохранилища и терминали за товарене на зърно. „И така, Русия се оттегли от зърненото споразумение, което беше сключено, за да се гарантира, че глобалната верига няма да бъде прекъсната от руските обстрели по територията на Украйна. И след това безмилостно бомбардира Одеското пристанище, целейки се в зърнохранилища и терминали за товарене на зърно“, пише посланикът.


Френският външен министър заяви, че след отказа на Москва да удължи зърненото споразумение, “тези удари, умишлено насочени срещу гражданска инфраструктура, по-специално складове за зърно, представляват военно престъпление”
Юлиан Репке, военен наблюдател на германското издание Bild, смята, че със смазващите си атаки срещу гражданската инфраструктура в Одеса Руската Федерация е започнала фактическа морска блокада на Украйна. Репке пише, че нито един кораб не е влизал в украински води от неделя, а 11 товарни кораба са блокирани. Това ще доведе до проблеми със застраховането на корабите и товарите, в резултат на което всички граждански превози от и за Украйна бяха спрени. „Тази вечер Русия умишлено атакува и сериозно повреди зърнените съоръжения в пристанището на Одеса. Това не е нищо друго освен терор, а с него и РФ – не е нищо повече от отвратителна държава-измамник ”, пише Рьопке.


Съпредседателят на Европейския съвет Карл Билд смята, че ударът явно е бил насочен към унищожаване на способността на Украйна да изнася зърно. „Друга още по-мащабна руска ракетна атака срещу Одеса тази вечер очевидно има за цел да унищожи способността на Украйна да изнася зърно за света“, пише Билд.
На 17 юли изтече зърненото споразумение между Украйна, Турция и Русия. „Ръчният глашатай“ на диктатора на Русия Дмитрий Песков заяви, че Руската Федерация излиза от него. ЕС осъди подобни действия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като цинично прекратяването на “зърненото споразумение” от Москва. Можем да констатираме факта, че РФ реши да продължи терора срещу Украйна с нови сили. Колкото повече Западът предприема „полумерки“ вместо сериозно затягане на санкциите, толкова повече останалият свят ще страда, особено Украйна. Житницата на Европа може да се превърне в безлюдна пустиня, ако не бъдат пресечени всички възможности на Русия за предотвратяване на износа на такъв ценен ресурс като украинското зърно.

Людмила Балканова – политически аналізатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми