,

Черешовата реколта в Кюстендилско е под заплаха: Прогнозира се масово гниене на плодовете

Неблагоприятните метеорологични условия и непрекъснатите валежи в Кюстендилска област причиниха сериозни щети на черешовите насаждения по време на цъфтежа. Това води до сериозна загуба на черешовата реколта.

Производителите предупреждават, че ако дъждът продължи, всички късни сортове череши, които още не са узрели, ще бъдат засегнати. За пълното им узряване са необходими поне още 8 дни, при условие че времето бъде топло и слънчево, което вече се налага да се вземат предвид и своите рискове.

“Опасявам се обаче, че ако престане да вали, черешите няма да узреят напълно и може да не придобият нужната сладост”, предупреждава Димитър Домозетов, производител на череши от с. Пиперков чифлик.

Освен това, очаква се масово гниене на плодовете. В момента се наблюдава напукване дори на зелените плодове.

Цените в пунктовете за изкупуване на череши са изключително ниски, само 80 стотинки.

“Производителите плащат около 60 стотинки на берачите и 80 стотинки на товарачите. При тези цени, производителите не покриват дори разходите за горивото. Това е голям проблем и много стопани вече се отказват от отглеждането на череши. Защо нашата субсидия е два пъти по-малка от европейската? Не е ли време да поискаме това, което ни се полага? Имаме сериозни производители и трябва да въздействаме върху държавата, за да получим справедливите условия, защото не можем да приемем, че всички нашите съседи имат по-високи субсидии. Защо?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *