Chat GPT: Навлизането му ще умножи в милиони пъти усилията на дезинформаторите, предупреждава Христо Грозев

Възможностите на изкуствения интелект за създаване на фалшиви аудио и видео се разрастват, което ги прави все по-трудни за разпознаване от истинските. Въпреки това, по-голямата заплаха се крие в сферата на текстовете, тъй като Chat GPT има потенциала да умножи усилията на настоящите дезинформатори многократно. Журналистът Христо Грозев предупреди, че това може да улесни манипулациите и насърчи повече хора да попаднат под влиянието на дезинформацията. Той изрази тезата си по време на дискусия на тема “Свободата на избор на аудиторията” по време на 18-ата световна среща на българските медии в Казанлък.

“Тези системи са способни да генерират текст, който се адаптира към конкретната дискусия и има целта да разпространява дезинформация. Това може да засегне по-уязвимата част от обществото”, допълни Грозев.

Директорът на дирекция “ЛИК” в БТА, доц. Георги Лозанов, беше модератор на дискусията. Той цитира известния фотограф Робърт Капа, който казва: “Естетиката на опасността – колкото по-опасна е снимката, толкова по-красива е.” Този цитат беше въведен в контекста на работата на Христо Грозев в “Bellingcat”.

Грозев разказа за своето разследване в случая с Алексей Навални.

“В случая с Навални не се установи връзка със специалните служби, тъй като той не знаеше, той мислеше че докладва на своя шеф”, сподели той. В отговор на въпросите за етиката на журналистите, свързани с представянето си като друг човек, за да получат информация, Грозев обясни, че в случая Навални, като жертва на покушение, имаше право да направи това. “А аз, като журналист, имах правото да бъда в стаята и да запиша разговора”, допълни Грозев.

“Разговорът продължи 52 минути. През всичките 52 минути бях тревожен за съдбата на човека, който разкриваше всичко толкова по идиотски”, заяви той.

Христо Грозев разкри, че една година по-късно открили тест за COVID-19 на човека, който разкри цялата истина за случая с Навални. Това доказа, че той е оцелял.

“Открихме, че работи в скрит режим извън Москва. И когато анализираме защо е оцелял, моят личен отговор е, че путинският режим не може да убива некадърници. Но ако започне да убива некадърници, ще се провали”, допълни Грозев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *