България се сблъсна с липса на препарати за захарен диабет

В аптечната мрежа липсват напълно 25 лекарства за диабет, включително инсулини и други важни препарати. В същото време 21 от тези лекарства се изнасят. Дефицитът стана очевиден по време на срещата на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, където беше разгледана ситуацията с недостига на лекарства за захарен диабет.

В последния отчет на Министерството се появи информация за един тип инсулин, който няма да бъде достъпен през цялата година. Въпреки това, през последните шест месеца са изнесени над 22 799 опаковки от този препарат.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС), Димитър Маринов, изрази загрижеността си за ситуацията и заяви: “Количества има, но някак си те изчезват или не стигат до всички аптеки. Според нас има аптеки в привилегировано положение. Имаше работни групи в предишното министерство, където се търсеше решение. Български фармацевтичен съюз е направило редица предложения още през ноември миналата година. Имаме и законопроект, но нямаше действия нито чуваемост.” Маринов подчерта, че важно е да се намери решение, като се избягват всякакви интереси, които биха навредили на здравето на пациентите. 

Също така, беше посочено, че използването на хартиени рецепти дава възможност да се извършват злоупотреби, тъй като могат да се препишат невалидни или неподходящи медикаменти. “Не искам да отварям темата за електронните рецепти. Губи се огромен обем от информацията. Няма как да се извършва контрол при лекарствата. При хартиени рецепти всеки може да си препише каквото реши”, поясни Маринов.

От Асоциацията на собствениците на аптеки съобщиха, че настоящият дефицит включва 392 лекарства, предписани по рецепта, които не могат да бъдат доставени до пациентите. От тези, 166 се изнасят извън страната. Въпреки че списъкът на изнасените лекарства е около 500, проблемът се свързва по-скоро с ограниченията на квотната система, отколкото със същинския износ на лекарствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми