,

Борба срещу коклюш: Ново решение за имунизация при бебета и предпазни мерки за деца в училища и градини

Министерството на здравеопазването планира да разреши началната имунизация срещу коклюш да започне по-рано, само месец и половина след раждането на детето, вместо втория месец, както е предвидено в Имунизационния календар.

Това решение беше постигнато на среща, на която присъстваха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на здравеопазването Галя Кондева, заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Причината за тази промяна е, че най-високият брой на регистрираните случаи на заболеваемост сред деца е във възраст до една година и усложненията са по-чести сред новородените.

Министър Кондева подчерта, че ситуацията се наблюдава постоянно, а нарастването на броя на заболелите не е изненада за специалистите, тъй като подобни върхове се случват обикновено между 3 и 5 години.

Тази информация беше потвърдена от доц. Кунчев, който отбеляза, че увеличението на случаите се наблюдава от средата на миналата година както в Европа, така и по света. В България засега са регистрирани 314 случая на коклюш, в сравнение с четири за същия период през 2023 година.

Обсъдиха и организацията в детските градини и училищата, където децата със симптоми на коклюш не трябва да бъдат допускани. Властите призовават родителите да бъдат отговорни и да спират децата си от училище при най-малките съмнения и да потърсят медицинска помощ.

Емилия Лазарова от Министерството на образованието и науката заяви, че те следят внимателно ситуацията и събират информация за карантинираните класове всеки ден от Регионалните управления на образованието. Ако има нарастване на броя на заболеваемите, МОН е готово да реагира, като въведе дистанционно обучение за определени класове.

Премиерът Главчев увери, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване няма да бъдат засегнати и ще се проведат нормално.Той допълни, че е доволен от предприетите мерки и вярва, че институциите са готови да се справят. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми