,

Бившият автомобилен състезател заяви, че в страната ни има проблем с пътна сигнализация и маркировка 

В България няма  обединена централизирана стратегия по отношение на пътната безопасност. Вместо това се наблюдава децентрализиран подход през многогодишен период. Тази фрагментация представлява основния аспект на проблема. За това говори бившият автомобилен състезател Крум Дончев, който сподели мнението си в предаването “Денят на фокус” по Радио “Фокус”. 

Според него, липсват точни анализи за произхода на колебанията в инцидентите на пътя – било то спад или увеличение. Освен това ние не извличаме полезни примери от другите държави с добра статистика в областта на намаляване на пътнотранспортните произшествия.

Крум Дончев отбеляза, че управлението на моторните превозни средства по време на нощните часове излага на риск поради липсата на адекватна сигнализация и маркировка по пътя нашата страна. “Това ограничава възприятията и възможността човек да се ориентира къде точно се намира на пътното платно. Концентрацията на шофьора през тъмните часове е сведена до минимум. Затова моят съвет е да останем максимално фокусирани”, сподели той.

Дончев подчерта, че разликата между управлението на МПС в градовете и извън тях през нощните часове е съществена. Големите градове са добре осветени, докато в извънградското движение изисква водачите да разчитат предимно на светлинните системи на своите автомобили. Важно е да се подчертае необходимостта от постоянна ревизия и поддръжка на фаровете и другите светлинни уреди, които осигуряват информация за пътя и препятствията, както и да се гарантира, че светлините са насочени така, че да осигурят видимост на водача, без да заслепяват другите участници в движението. Тази регулировка следва да се извършва от специализирани сервизи със специфични технологии, съобразно конкретния автомобил и неговите характеристики.

Като съвет при шофиране през нощните часове, Крум Дончев изтъкна важността да се проверят фаровете и чистачките за правилна функционалност преди тръгване. Вътрешната осветеност на автомобила трябва да бъде приглушена, за да не отклонява вниманието на водача от пътя. “И най-важният съвет – нека бъдем отпочинали и свежи. Ако усетим, че нашето темпо на управление и нашата концентрация пада, по-добре е да спрем и да починем”, посъветва той..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *