,

Безпорядъка на Сърбия като стандартен бит за страна-сателит на РФ

Сърбия не спира да щурмува “хибридно” Косово, като прави това благодарение на нелегални мигранти, нарколаборатории и терористични актове.

В апартамент на 11-ия етаж на жилищна сграда в северната част на Митровица косовските полицаи конфискуваха днес оборудване за копаене на криптовалута. Заедно с това, са открити и взривни устройства, патрони и оборудване за производство на наркотици. 

За министъра на вътрешните работи на Косово днешната акция на север е тройно доказателство – нападение срещу полицията, КФОР, ЕУЛЕКС, журналисти и обикновени граждани, от контингент от “престъпници на фашистката идея на Вучич за сръбски свят, защото сръбският свят е изграден върху престъпност“, и че това е истинската причина, заради която „Вучич и неговите последователи се противопоставят на изчисляването и заплащането на използваната енергия“. Заедно с това изявление, Свечля твърди още, че точно затова работи „здраво“, за да „не пада тежестта на престъпленията върху честните граждани“. 

При това, за поръчител, стимулатор и източник на финансиране, той все още „сочи с пръст“ Белград. Въпреки това, казва Свечла, в северната част на Косово животът тече нормално и борбата с организираната престъпност е приоритет за цялата територия на Косово. „Престъпните групи и дейности процъфтяваха и, колкото и да е парадоксално, бяха норма. Тази предишна реалност изчезва ден след ден. Нашите граждани търсят ред, законност и сигурност“.

Също на 7 август сръбските граничари задържаха съветник на министър-председателя на Косово. Ардита Синани, която е съветник на Албин Курти в Прешево, Медвежа и Буяновац, трите общини с най-голям дял албанско население в Сърбия, беше задържана в понеделник на граничния пункт Мучибаба към Сърбия. Първа за задържането съобщи самата Синани във Фейсбук. Според думите й сръбските граничари са й казали, че имат заповед за задържането й, но не са обяснили на какво основание. 

„Може би това е цената че съм политически съветник на министър-председателя на Република Косово, но със сигурност няма да бъде средство за потискане на гласовете за права на албанците в Прешевската долина“, добави тя. 

В свое изявление правителството на Косово нарече задържането на Синани сериозно нарушение на основното право на свобода на придвижване, и доказателство за потискането на правата на албанското население на Сърбия. „Нейното задържане на административния граничен пункт за почти час, без обяснение за причината, има за цел да я сплаши и тормози само заради връзката й с албанската общност“, се казва в съобщението.

“Нагорещяване” на отношенията между двете страни могат да доведат до локален конфликт и това ясно се разбира в Косово. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че след оценка на ситуацията със сигурността, правителството е решило да намали с 25% полицейското присъствие в северните общини на страната. „Върховенството на закона и общественият ред се поддържат все по-добре. Вече около месец и половина не сме имали съществени инциденти и агресивни протести. Благодарим на полицията и гражданите без изключение за тяхното съдействие и коректност“, каза Курти. 

КФОР отбеляза, че това решение е важна стъпка към намаляване на напрежението в региона и насърчава диалога. 

Правителството на Косово добре разбира, че докато Сърбия е сателит на Руската Федерация, безредиците по границата и „хибридните“ атаки от Белград няма да спрат. Но борбата срещу това започва да излиза на друго ниво – на ниво общоевропейско признание на неправомерните действия на сръбските власти.

Въпреки, че Косово не е напълно призната страна, но по-голямата част от терора на цивилното население се излъчва именно от Белград, който в стила на Кремъл говори за „защита на мирното „просръбско“ население“. Деескалацията на конфликта между Косово и Сърбия ще даде възможност на Европа да вкара икономиката в релсите на съвременните реалности, и повече да помага на Украйна срещу първопричината за всички беди – Руската Федерация.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *