Без произшествия в Кресненското дефиле през последната година, Агенцията за пътна инфраструктура получава награда за повишаване на пътната безопасност

Проектът за подобряване на безопасността на движението в участъка на път I-1 през Кресненското дефиле бе отличен с годишната награда на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. В рамките на Националния ден на пътната безопасност – 29 юни, бяха връчени награди за успешни проекти, идеи и инициативи със значителен обществен принос. Предаването на отличието бе извършено от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, в присъствието на инж. Калоян Киров, член на Управителния съвет на Агенцията “Пътна инфраструктура”, съобщиха от Агенцията.

От юни миналата година до настоящия момент в участъка с дължина 16 километра от път E-79 през Кресненското дефиле не са регистрирани никакви пътни инциденти. Подобряването на пътната безопасност е резултат от предприетите от Агенцията мерки, включително инсталирането на разделителни колчета, които ограничават възможността за нерегламентирано преминаване и наложаването на скоростно ограничение от 50 км/ч. При спазване на предпазните мерки, преминаването през този участък отнема до 20 минути.

Пътят през Кресненското дефиле е един от най-натоварените в страната, като през него минават над 11 000 автомобила на денонощие. През последните години тази отсечка бе свързана със значителен брой пътни инциденти. От 2016 г. до средата на 2021 г. в този участък са били регистрирани 246 пътни инцидента, а според данните на “Пътна полиция” около 70% от тях са били предизвикани от неправилни изпреварвания и несъобразена скорост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *