БДЖ преживява трудни времена: финансови загуби от около 30 млн. лева и редица предизвикателства

Неблагополучно положение на БЖД

Финансовото положение на “БДЖ Пътнически превози” отново не се представя особено благоприятно, въпреки голямото количество пътуващи с влакове. През първата половина на текущата година броят на пътуващите достига 10,8 милиона души, което е с 804 250 повече в сравнение с миналата година. През летния сезон, особено към морските дестинации в България, броят на пътуващите става още по-голям. Върху този фон, пътническите превози на БДЖ са със загуби от 27,3 милиона лева, както се вижда от официалните данни на държавната компания.

За сравнение, загубите през първото полугодие на 2022 година се оценяват на 2,3 милиона лева. 

Също така парични загуби има и “БДЖ Товарни превози” – 1,45 милиона лева. Печалбата в този сегмент за полугодието на 2022 година е 6,9 милиона лева. Основната причина се свързва с намалението на приходите от държавата за компенсиране на високите цени на ток с 5,2 милиона лева и спад с 3% в приходите от превоз на товари.

Превозените товари са 2,79 милиона тонa, при 3,48 милиона лева за същото време през миналата година, или с 20% по-малко.

Снимка: БЖД

Шапката на двете дружества в “Холдинг БДЖ” е на минус 1,66 милиона лева, при печалба през 2022 година от 6,67 милиона лева. Влошаването на резултата се дължи на приход с еднократен характер през 2022 г. –  9,64 милиона лева от дългогодишен съдебен спор.

Разходи на горивото

Другите причини за загубите в пътническите влакове включват увеличаване на разходите за горива с 1,3 милиона лева, инфраструктурни такси с около 6 милиона лева и значително увеличение на разходите за заплати с 11,53 милиона лева. От продажбата на билети и карти са генерирани 28,17 милиона лева, а компенсацията от държавата по договор за обществена услуга е 98 милиона лева. Общите приходи на дружеството са 128,61 милиона лева, а разходите – 147,31 милиона лева.

Заплати на сътрудниците

В пътническите превози работят 5165 души, общите разходи за тях са 73,72 милиона лева, от които 54,53 милиона лева са за заплати, а останалото представлява осигурявания. От 1 януари възнагражденията са увеличени със 130 лева на човек.

В отчета на БДЖ се отбелязва, че има тенденция към увеличаване на разходите за персонал, което се дължи не само на заплатите, но и на политиката за привличане на млади хора с професионално образование, свързано с железниците. За половин година са назначени 258 служители, напуснали са 231.

Ремонти на влаковете

Отменени са били 4387 композиции, поради което “БДЖ Пътнически превози” не са пътували 754 влака, а Националната компания “Железопътна инфраструктура” – 3553, което представлява 80,99% от отменените. Възникват затруднения и в благосостоянието на локомотивите и вагоните, както се вижда от доклада, като компанията не изпълнява бизнес програмата си. Най-лошо се представя поддръжката и периодичният ремонт на локомотивите. За 613 машини са предвидени 13,8 милиона лева, но отчетът показва, че са разпределени само 3,3 милиона лева, при общо 457 поддържани локомотива. По всички видове ремонти, дружеството не изпълнява програмата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *