БДЖ информира за 37 случая на замеряне с камъни на влакове през 2023

От началото на годината до момента са регистрирани 37 случая на хвърляне на камъни по влакове, което предизвиква загриженост сред служителите на Българските държавни железници (БДЖ). 

Опасността от хвърлянето на камъни обаче засяга не само машинистите, но и пътниците, които могат да пострадат. Дори и малък камък, при средна скорост на влака от 65 км/ч, може да проникне през стъклото и да нарани хора. Това заяви началникът на Дирекция “Сигурност” в БДЖ, Тодор Тодоров, в интервю за bTV.

Служителят предупреди, че последиците от удар с камък могат да бъдат фатални, особено ако машинистът не се справи със ситуацията и не успее да контролира влака. При подобни обстоятелства съществува риск влакът да излезе извън релсите, да се възпламени и да причини сериозни щети. 

Тодор Тодоров имал разговор с един от машинистите, който е съобщил за ново нападение с камък от тази сутрин. Беше счупено странично стъкло на вагон.

“Обяснявам тези случаи с липсата на възпитание и информация за опасностите…”, заяви началникът на Дирекция “Сигурност” в БДЖ.

Според него, през миналата година бяха регистрирани 53 случая на хвърляне на камъни по влакове.

Напомняме, че в неделя неизвестни лица атакуваха влака Варна – Враца край Провадия. Машинистът пострада след като предното стъкло на локомотива беше разбито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми