,

Българското кисело мляко получи знак на защитено наименование за произход от ЕК

Европейската комисия одобри включването на “Българско кисело мляко” като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1 641 вече защитени селскостопански продукти в Европейския съюз. Информацията за всички защитени географски наименования може да бъде намерена в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопански продукти eAmbrosia.

Както е известно, “Българско кисело мляко” е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация.

Природните и климатични условия в България създават благоприятна среда за развитие на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, която играе ключова роля в производството на този традиционен млечен продукт.

Този защитен статус на “Българско кисело мляко” в Европа ще подчертае неговата автентичност и произход, като го предпази от некоректна употреба и подражания. Това представлява важно признание за богатата културна и кулинарна наследство на България в областта на млечните продукти.

За информация: в ЕС има разработена цялостна Политика на качеството – защитени наименования, която включва защитени наименования за произход, защитени географски указания, храни с традиционно специфичен характер и т. нар. незадължителни термини за качество (планински продукт и продукт на островно земеделие). Тази политика изпълнява следните цели – да изтъкне специфичните качества на определени типични продукти на пазара и да ги отличи от останалите продукти в магазините чрез означаването им със съответните утвърдени символи на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *