,

Българският министър заяви за проблеми със слънчогледа и сухото мляко пред Съвета на Европа

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи настоящите предизвикателства, пред които се изправя България, свързани със слънчогледа и сухото мляко. В изказването си пред Съвета в Брюксел, той се фокусира върху два основни проблема.

Първият беше свързан със значителния ръст на украинския износ на слънчогледово семе в резултат на евтиният внос на семена и нерафинирано масло. Въпреки очакваната добра реколта в България и наличните 700 хил. тона от предходната година, страната се сблъсква с предизвикателството да поеме преработката на толкова големи количества семена, както и трудностите да се конкурира с украинските производители.

Вторият проблем, отбелязан от министъра, беше увеличаващият се внос на сухо мляко, което допринася за дъмпинг на цените на пазара. Това поставя в риск българските животновъди, особено при съчетанието с поскъпването на фуражите. За да се справи с тези предизвикателства, министър Вътев заяви, че е поискал допълнителна държавна помощ за земеделския сектор, като това става необходимо за защита на местните производители.

По време на дискусията за селскостопанските пазари, той призова за стратегическо мислене и подобряване на коридорите на солидарност при търговията със земеделски продукти. Тази година, България се сблъска с ситуация, когато реколтата се явява най-скъпата в Европа. А възникналите промени в логистичната схема поради войната в Украйна налагат нуждата земеделската продукция на страната да бъде включена в анализите на зърнения баланс на Европа.

За да се подпомогнат транзитните процеси и за да се защитят местните производители, министърът Вътев подчерта необходимостта от действия, насочени към улесняване на преминаването на стоките. В заключение, той заяви, че защитата на българските земеделски производители остава важен приоритет за правителството. 

Министър Вътев взе участие и в среща с министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия, заедно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, където вероятно бяха обсъдени допълнителни мерки за подкрепа на селскостопанските сектори в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *