,

Българските ресторантьори ще търсят съдебна отговорност от клиента, който е платил почти 500 лв. за пържоли 

Ресторантьорският бранш ще предяви съдебен иск срещу клиент, който е заплатил 490 лв. за три пържоли. За това обявиха от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. 

Да припомним, през седмицата мъжът се оплакал, че беше измамен от ресторанта във Варна и че е станал жертва на ненадлежно поведение. 

Браншовите организации изпратиха прессъобщение до медиите, в което заявиха, че клиентът се опитал да навреди на репутацията на заведението, за да спечели внимание. Те допълниха, че такива действия нанасят вреда на българския туризъм и създават негативно отражение върху летния сезон. 

Има и жалба от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те заявиха, че вече са започнали проверка в ресторанта във Варна и са открили няколко нарушения. Специалистите от КЗП бяха на мнение, че цената на продуктите трябва да бъде ясно обявена пред клиентите, като пропускът в тази информация може да създаде проблеми.

“Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация как тя ще бъде изчислена, точно колко ще бъде грамажът. Може сервитьорът да му е обяснявал, но потребителят трябва да има предварителната информация”, изтъкна директор “Контрол на пазара” в КЗП Игнат Арсенов. Той припомни, че цената за 100 грама е допустима само при продукти, които са много скъпи (например екзотични риби) и  са въпрос на индивидуална оферта към потребителя.

Обаче Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изискват извинение за думите на Игнат Арсенов, които, според тях, вредят на престижа на целия бранш. Те настояват проверката срещу заведението във Варна да бъде спряна незабавно и да се приеме стандартна и лоялна практика за продажба на скъпи храни. 

Стоил Алипиев, председател на КЗП, предупреди, че такива обвинения и нападки само биха засилили напрежението и недоволството, без да предложат конструктивно решение на проблема.

Остава да се види как ще се развие ситуацията, но според изявлението на Алипиев, проверката на заведението ще бъде приключена след края на летния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *