,

Българските БТР-и ще стигнат до Украйна към април, ако някой финансира транспорта

България ще ускори изпращането на бронетранспортьорите за Украйна, ако някой поеме разходите за транспорта, разкри министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изявлението му пред ресорната комисия.

“Знаем и сумата, която е необходима за плащане. Сумата би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме вариант дали някой друг съюзник от формата „Рамщайн“ няма да каже, че това е хубава идея: „аз ще платя транспорта“”, каза той.

Генерал-лейтенант Михаил Попов допълни, че доставката на бронетранспортьорите за Украйна ще отнеме около два месеца и потвърди, че при осигуряване на финансиране до 1 февруари, Киев ще получи бронетехниката до 1 април.

Министър Тагарев сподели, че три министерства вече работят заедно, като вече са определени местата за товарене и маршрутите на бронетранспортьорите. Според него това е сложна логистична операция.

За да припомним, през ноември парламентът прие споразумение, съгласно което България ще предостави на Украйна техника с отпаднала необходимост. В текста на споразумението се посочва, че страната ни предоставя бронирани транспортни средства, съпровождани от съответното им въоръжение, и осигурява резервни части за тяхното обслужване, като се изключват нуждите на Министерството на вътрешните работи. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е упълномощен да води преговори и да подпише споразумението, което след това ще бъде подложено на ратификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми