Българската телеграфна агенция открива национален пресклуб в Одеса

БТА съобщи, че днес открива Национален пресклуб в град Одеса. Това ще бъде първото постоянно представителство на българска медия в украинска Бесарабия, където живеят около 200 хиляди етнически българи.

На откриването са поканени представители на български дружества в украинското дунавско пристанище Измаил и в Одеса. Покани са получили и кметът на Одеса, председателят на Одеската областна държавна администрация; председателят на Одеския областен съвет, и други представители на местната власт и на културни учреждения. Поканени представители от регионите на Одеска област са – кметове и председатели на общини с концентрирано българско население.

Пресклубовете са част от политиката на БТА, обединена под марката „Национален пресклуб БТА”. Те са инициирани за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да споделят новини от региона си, които да достигат чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език – и в чужбина. Всички пресклубове разполагат с аудио-визуална техника и модерно оборудване, като предлагат възможност за директно излъчване онлайн.

Понастоящем БТА има 23 пресклуба в областни градове, 2 в необластни градове, и 5 извън страната –  в Босилеград (Сърбия), в Тараклия (Молдова), Скопие (Република Северна Македония), в Букурещ (Румъния) и в Анкара (Турция). Откриването на пресклубове на агенцията извън страната е продължение на политиката на агенцията да има разкрити свои медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *