Българската общественост се вдига срещу домашното насилие и подкрепя съответните промени в законите

Гражданите на България изразяват решителна позиция против домашното насилие. Според проучването на агенцията “Маркет ЛИНКС”, над 70% от тях подкрепят измененията в Закона за домашното насилие и в Наказателния кодекс.

Това иззследването показва, че голям процент от българите са на мнение, че законите следва да бъдат променени. Този национален доклад е финансиран и реализиран съвместно от агенцията и bTV.

След скандалния случай с Дебора от Стара Загора, която бе атакувана с макетно ножче от своя бивш партньор през август, въпросът за домашното насилие стана изключително актуален. Според съдебната експертиза, цитирана в текста, нараняванията на Дебора биват определени като “лека телесна повреда”. Въпреки това, на извършителя Георги Георгиев първоначално не бяха повдигнати обвинения и той бе освободен.

След като случаят стана публичен, обществената реакция бе остро негодувание. Граждани излязоха на протести в цялата страна, изисквайки справедливи наказания и защита както за Дебора, така и за всички жертви на домашно насилие.

Политиците също реагираха бързо, като прекъснаха своите летни отпуски, за да обсъдят и внесат промени в Закона за борба с домашното насилие и в Наказателния кодекс. Целта бе да се въведат по-строги наказания за такива престъпления.

Така бе въведен термин “интимна връзка”. Въпреки това, че понятието има за цел да защити всички пострадали от домашно насилие, независимо дали са в брак или не, голяма част от граждани имат съмнение относно него. 

Данните, предоставени от проучването на “Маркет ЛИНКС”, утвърждават позицията на гражданите на България, които се явно изказват срещу насилието над жени и подкрепят промените в законодателството. Почти 70% от анкетираните подкрепят действията на народните представители до този момент. 18% изразяват опозиция, не защото подкрепят насилието, а защото имат съмнения в ефективността на предложените мерки и в способността на институциите да ги приложат. Около 11% остават нейтрални.

Въпреки всички усилия обаче, темата за домашното насилие продължава да бъде актуална. Броят на случаите на насилие срещу жени не намалява значително и за да се реши този проблем, са необходими допълнителни реформи както в законодателството, така и в системата на образование, с цел да се намали този вид инциденти на минимум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *