България води преговори с ЕК относно въвеждането на еврото като паралелна валута

Българското правителство в момента преговаря с Европейската комисия и Европейската централна банка относно възможността за въвеждане на еврото като паралелна валута в страната. Тази информация бе потвърдена от финансовия министър Асен Василев и бе докладвана от БНТ.

Това означава, че след като България стане част от еврозоната, гражданите ще имат възможността да избират дали да получават заплатите си в евро или левове. Също така, физическите лица ще могат да избират с коя от двете валути да извършват сделки.

Известно е, че в момента перспективата за присъединяване на България към еврозоната е в началото на 2025 година. Нашата страна забавя процеса поради невъзможността да отговори на изискванията за инфлация и за приемане на специалното законодателство.

Еврото и левът ще се използват като паралелни валути и за различни плащания от гражданите.

“В момента всички сделки, свързани с физически лица, като финални продажби и заплати, се извършват само в левове. Нека проведем всички наши разговори с ЕЦБ и ЕК и ако има промени в плана за еврото, ние ще ги коментираме навреме”, заяви министърът на финансите Асен Василев.

Синдикатите посочват, че е важно всичко да се съгласува с ЕЦБ и Европейската комисия.

“Със сигурност ще има някакви сътресения, но не можем да избегнем този процес, било то сега или в бъдеще. Важно е това да не се случи само по наша инициатива, тъй като това е опасно. Ние трябва да проведем всички преговори с ЕЦБ и ЕК”, заяви Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”.

Бизнесът е позитивно настроен към еврото, но изразява нуждата от разговори с финансовото министерство.

“Бизнесът подкрепя всички действия, предприемани във връзка с по-бързото въвеждане на еврото в България. Е добре, че се провеждат разговори с ЕЦБ, но тези разговори трябва да включат и бизнеса, защото има много проблеми, свързани с организацията на производствените процеси, бизнес софтуера и дори фискалните устройства. Не е ясно дали може да бъде осъществено плащане в две валути едновременно. Например, ако отидете в магазина, ще можете ли да платите с 10 лева и 5 евро едновременно?”, коментира Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на БСК.

“Въпреки това, предимствата надделяват над недостатъците, тъй като ще имаме по-лесен достъп до кредити, по-ниски лихви, както и по-ниски трансакционни разходи. Не забравяйте, че повече от половината от търговията на България се осъществява в ЕС”, коментира Цветан Симеонов, ротационен председател на АОБР за 2023 г. и председател на БТПП.

Работодателите изразяват очаквания за поне шестмесечна подготовка преди въвеждането на промените. България отговаря на критериите за нисък дълг и бюджетен дефицит, но все още не отговаря на изискването за инфлация, обясни финансовият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми