България успешно патентова три нови сорта лавандула с изключителни добиви и качество.

На съботния ден, в рамките на Лавандуловия фестивал край Чирпан, бяха представени три нови сорта лавандула, със завладяващите имена Жанета, Терез и Дея. Това отбелязва важна крачка за България, която е световен лидер в производството на лавандулово масло с над 50% дял в продажбите.

Известният специалист в областта на лавандулата, доц. Станко Станков, сподели в интервю за NOVA, че преди няколко месеца бяха успешно патентовани и сертифицирани тези три нови сорта лавандула за България, които се отличават с феноменални добиви и качество. Очаква се, че след една или две години, когато настоящата криза отмине, лавандуловото производство в нашата страна ще преживее нов бум.

През 2023 година, поради ниските температури и честите превалявания, вегетативният растеж на лавандулата се засилва, а цъфтежът забавя. Това е забелязано от доц. д-р Станков от Института по етеричномаслени култури. Също така, световните пазари не отчитат ръст в търсенето. В момента се сключват по-малки сделки на по-ниски цени. В България има над 100 000 декара лавандулови насаждения, но според доц. Станков стотици декари са с некачествена продукция, която вече бива изкоренена или ще бъде премахната. През януари на тази година, българските учени патентоваха и завършиха 20-годишна работа по разработването на суперкултури от лавандула за България. Тези сортове бяха изпитани както в страната, така и в чужбина, и носят имената Жанета, Терез и Дея.

България е водещ производител на лавандулово масло в света. След нас са Франция и Китай, а общото производство на фина лавандула в света е около 380 тона. Само тук в България се произвеждат 250 тона фина лавандула. Производители на лавандула са още САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Южна Африка, Индия, Индонезия и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *