България укрепва своята морска отбрана и подкрепя Украйна срещу руската агресия в Черно море

България в момента обновява два изграждащите се в момента военни кораба и укрепва своята брегова охрана с нови ракети. Това се прави срещу плановете на Москва, която иска “Черно море да се превърне в руско езеро” и поради войната, водена от русия в Украйна, изтъкна премиер Николай Денков в отговор на въпроси във Facebook.

“Доставя се оборудване за два кораба, за да изградим това, което ще ни защитава, купуват се ракети за бреговата охрана”, обяви той. Въпреки че не разкри подробности, вероятно става дума за сделки за закупуване на противокорабни ракети Saab/Diehl RBS-15 Mk3. Още през април тази година Министерството на отбраната обяви 17 спецификации на търсени оръжия, включително неопределено количество противокорабни ракети RBS-15 Mk3, произведени от шведската компания Saab и германската Diehl. Тези ракети ще бъдат инсталирани на двата кораба, които се строят в момента. Недавно стана ясно, че се водят преговори относно предоставянето на такие ракети за бреговата охрана. Една от причините е да има съвместимост на въоръжението на корабите и брега.

“За момента не виждаме пряка заплаха за българската черноморска територия, но се вижда желание да се блокира икономическата зона извън териториалните води. Подадена е информация в НАТО за това и на най-високо ниво сме предупредили, че има желание от руската страна “Черно море да се превърне в руско езеро””, отговори Денков на въпрос за действията на България срещу руската агресия в Черно море.

Министърът посочи, че необходимо е да се развиват военноморските сили на страната, за да се гарантира защитата на националната сигурност. По думите на Денков, в момента България не стои пред директна заплаха за пристанищата, обаче на сила се отговаря със сила. “Затова сме започнали да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближава черноморските ни градове”, добави той, като напомни за руските ракетни атаки срещу Варна през 1915 г.

Според премиера националният интерес на България налага да се гарантира, че потенциалната заплаха от Русия е възможно най-далеч от границите на страната, затова и България подкрепя Украйна във всички възможни начини. “Руски политици многократно заявиха, включително Медведев, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските граждани да си отворят очите, че има един агресор, който иска да си върне имперското влияние”, допълни Денков.

Черно море има изключително значение за НАТО, което внимателно следи обстановката там, заяви също генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи. Той подчерта, че осъжда излизането на Русия от зърнената сделка и подкрепя усилията на Турция да възстанови изпълнението на споразумението. Столтенберг посочи, че съюзниците увеличават въздушното наблюдение над Черно море, а в България и Румъния са разположени батальони на НАТО. Генералния секретар също сподели, че броят на батальоните по източния фланг е удвоен, за да се гарантира защитата на всеки квадратен метър от територията на алианса.

По думите на Столтенберг, украинското контранападение напредва и надминава очакванията, въпреки че предупреди, че тази битка ще бъде тежка и кървава и е трудно да се предвиди нейният изход. Той настоя, че подкрепата за Украйна е задължителна, не просто опция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *