,

България търси съгласуван отговор от НАТО срещу военните учения на Русия в Черно Море 

През последните месеци, Русия използва Черно море и икономическата зона на България за провеждане на военни учения. В резултат на това, България разглежда различни варианти за реакция – от дипломатически мерки до бързо придобиване на брегови ракетни системи. Това подчерта министърът на отбраната Тодор Тагарев, който също така посочи, че отговорът няма да бъде изцяло национален, а по-скоро съвместен със съюзниците от НАТО.

“От средата на юли Русия обявява една част от българската изключителна икономическа зона и прави предупреждения, че ще провежда учения със стрелби. Така тя блокира нормалните коридори на търговския трафик, това означава, че е опасно за нас да използваме икономически тази зона”, добави той.

В голяма степен ситуацията в Черно море зависи от действията на Турция, която досега е спазвала стриктно Конвенцията от Монтрьо, ограничавайки присъствието на военни кораби, включително и руски, в региона. Тагарев отбеляза, че ангажиментите на съюзниците не се ограничават само с кораби и могат да включват събиране на разузнавателна информация, използване на авиация срещу морски цели и разполагане на брегови средства, които не са обхванати от конвенцията.

Тагарев напомни за инциденти, свързани с конфликта в Украйна, като например падането на дронове в Румъния, и предупреди, че атаките на Русия в украински пристанища по Дунав могат да засегнат и България. Въпреки че не съществува пряка заплаха от военни действия срещу България, има рискове от неблагоприятни последици в резултат на провокациите и агресивните действия на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *