,

България ще се присъедини към Шенген на два етапа, Марк Рюте не пречи повече

България с голяма вероятност ще стане част от Шенгенската зона до края на текущата година, като присъединяването ще се извърши в два етапа. През октомври ще бъде премахнат граничният контрол по летищата, а през януари 2024 г. – и на земята.

Това съобщава изданието Euractiv, базирано в Брюксел, цитирайки източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

В същия период и Румъния ще се присъедини към Шенген.

Според изданието, най-голямата пречка за членството в Шенген – опозицията на Нидерландия – е премахната. Ветото, което Нидерландия наложи в продължение на години, е премахнато. Правителството на Марк Рюте е изразило своята оценка за усилията на българския парламент и последните четири правителства във въвеждането на реални съдебни реформи, включително механизъм за независимо разследване на главния прокурор, отбелязва Euractiv.

Възраженията на Австрия срещу разширяването на Шенген поради нарастващия брой бежанци все още съществуват, но се очаква Виена да не блокира повече двата балкански държави, особено ако стане ясно, че единствено тя остава срещу присъединяването им, посочва изданието от Брюксел.

През декември на миналата година членството на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия, а Румъния беше блокирана само от Австрия. От 1 януари 2023 г. Хърватия стана пълноправен член на Шенгенската зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *