,

България ще продължи да подкрепя Украйна, потвърди Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че българското правителство ще продължи да предоставя ценна практическа помощ на Украйна, докато е необходимо. Това бе заявено по време на заседанието на Комисията НАТО-Украйна, което се проведе в Брюксел на 15 юни. Тагарев подчерта, че НАТО трябва да развие отношенията си с Украйна на по-високо стратегическо ниво, извън взетите решения в Букурещ. Тази информация бе съобщена от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На заседанието беше обсъдена дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, както и сътрудничеството между НАТО и ЕС в този процес. Темата бе акцентирана и по време на заседанието на Контактната група за подпомагане на отбраната на Украйна, организирано от министъра на отбраната на САЩ. Тагарев присъства на срещата заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В рамките на първия ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, Тагарев подписа допълнение към Меморандума за разбирателство за Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси. Това документално потвърждава участието на България в инициативата, към която вече се присъединиха 20 държави.

Тагарев се срещна също със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин и министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Тагарев по повод назначаването му на поста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми