България ще кандидатства за членство в Съвета на ООН по правата на човека през 2024-2026 г. с ангажименти към равенство и образование

Вицепремиерката на България и министерката на външните работи, Мария Габриел, представи кандидатурата на страната ни за членство в Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 година пред дипломатическия корпус.

В предходния си мандат като член на Съвета по правата на човека през периода 2019-2021 година, България успешно изпълни своите ангажименти. Сега, като се подготвя за новия си мандат през 2024 – 2026 година, държавата ни се задължава да подкрепя разнообразни мерки и политики, насочени към премахване на всякакъв вид дискриминация и нетолерантност. Освен това, ще се стреми да насърчи активното участие на жени и момичета в ръководни позиции във всички области на живота.

В допълнение, България си поставя задачата да защитава правата на детето, включително гарантирането на универсален достъп до образование за всички деца и да се включи в международни инициативи за борба с дезинформацията. Също така, страната се ангажира да насърчава свободата на медиите и защитата на журналистите.

Пред гостите, Мария Габриел подчерта, че България винаги е подкрепяла правата на човека в своята външна политика и се ангажира да продължи да бъде конструктивен участник в този смисъл. Тя подчерта, че мир е необходим за развитие и заяви, че мотото на кампанията им е “Ангажирани да допринесат”.

Според, Габриел, България ще насърчава увеличаването на правата и възможностите на жените и момичетата. Ние ще се ангажираме и с реализацията на правата на всяко дете. Особено внимание ще бъде обърнато към развитието на онлайн образованието, което ще допълни традиционните методи, както поясни Мария Габриел. За постигането на тези цели, нашата страна ще полага усилия в сътрудничество с останалите членки на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми