, ,

България резонно вярва в победата на Украйна: как ВПК на страната влезе в усилен производствен процес в името на победата на Киев

Всички европейски страни бавно започват да разбират мащаба на войната на РФ срещу Украйна и как тя се отразява на военно-промишления комплекс на страните от ЕС. Въоръжаването както на самите страни, така и на Украйна, “неочаквано” завари неподготвени някои страни от континента, които доскоро не се притесняваха за необходимостта да обновят своевременно въоръжението на собствената си армия. Сега машините на заводите, произвеждащи снаряди, оръжия и техника, започват отново да работят с пълен капацитет в различни части на Европа. България се отличи в тази ситуация, като показа как е необходимо в най-кратки срокове да се обнови както собственият военен ресурс, така и ефективно да се помогне на страна, която отчаяно се нуждае от снаряди и техника.

Българският ВПК работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, а значителна част от произведените изделия се трансферира към Украйна по различни пътища, заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев в интервю за украинската служба на “Гласът на Америка”. По думите му София предоставя на Киев въоръжение от съветската епоха, които са в работещо състояние, тъй като украинските защитници са запознати с тях и експлоатацията им не изисква допълнително обучение. “По-важно е производството на боеприпаси, стрелково и леко въоръжение в България. Това е производствена област, в която България се е специализирала по съветско време и тази специализация се е запазила през годините. Отбранителната индустрия работи денонощно, без почивни дни, а значителна част от това производство отива в Украйна, пряко или чрез трети страни”, добави Тагарев.

Българският министър на отбраната заяви, че в близко бъдеще страната му планира да продължи да произвежда боеприпаси по съветски стандарт, но се подготвя да произвежда и боеприпаси по стандарт на НАТО. И двата вида се използват широко от военните на ВСУ. София предоставя на Киев и други видове помощ в областта на отбраната. По-специално става въпрос за обучение на военнослужещи и преподаване на чужди езици. “По искане на Украйна поехме ангажимент да обучаваме по една пехотна рота, но това може да означава няколко роти годишно. Напълно в нашите възможности е да го направим, а също така предложихме на Украйна да обучаваме например военни лекари”, каза Тагарев.

По думите на министъра в българският парламент се запазва доминиращата подкрепа за евроатлантическата политика, което означава и подкрепа за сигурността на Украйна и за разрешаването на войната на РФ срещу нея в рамките на международните норми. Главата на българското Министерство на отбраната добави: “Това, от което Украйна наистина се нуждае, е въздушна мощ, която да елиминира предимството на Русия в небето, а също и да подкрепи войските, когато тя е готова да възобнови настъплението. Вярвам, че Украйна може да победи, може да възстанови териториалната си цялост, стига да има постоянна подкрепа от демократичните държави, включително политическа, финансова и не на последно място военна подкрепа”, каза Тагарев.

Трябва да споменем и икономическия принос на София в борбата срещу руската експанзия на европейския енергиен пазар. Налагайки ембарго върху вноса на руски петрол, Европейският съюз направи изключение за България, като ѝ позволи да внася гориво до края на 2024 г. София обаче реши да не чака този краен срок. “Вече не получаваме руски газ”, обясни Тагарев. – Русия се опита да ни сплаши, като поиска да плащаме в рубли. Когато правителството не се поддаде на тази принуда, Русия спря да доставя газ. Е, ние намерихме други източници.”

А “черешката” на българската “торта” на солидарност с целите на НАТО и Украйна беше новината, че на територията на България ще бъдат изградени инфраструктурни съоръжения за настаняване на около 5000 военнослужещи на НАТО. Тагарев обясни, че необходимата инфраструктура ще съдържа не само места за разполагане на съюзниците, но и много други обекти. “Инфраструктура означава пътища и железопътни линии, които могат да осигурят бързото разполагане на съюзнически войски на наша територия. Означава тръбопроводи и складове за гориво. Означава и места за настаняване на военнослужещите. Работим по всички тези въпроси, но не всички от тях са в компетенциите на Министерството на отбраната”, отбеляза министърът.

По този начин България се превърна в една от водещите европейски държави не само в производството на оръжие, но и в стратегическото разбиране за стойността на помощта за Украйна, която стана авангард на борбата на цяла Европа за всички онези ценности и богатства на континента, за които всеки ден говорят европейските политици. София в известен смисъл се превръща в столица на един от най-удивителните политически трансфери на нашето време: остава все по-малко място за остарелите приказки за “дружба с Русия”, а дойде студено, като душ осъзнаване на мащаба на агресията на Москва, с която се сблъска вече не само Украйна.

Ако на Путин бъде позволено да постигне поне частично целите си, това ще означава увеличаване на рисковете за сигурността на Европа и особено за страните от източния фланг на НАТО, една от които е България. Ето защо от стратегически интерес за България е Украйна да устои на руската агресия и да възстанови териториалната си цялост.

Превод: Desislava Jovanovich
Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми