България повишава бюджета на военно-морските сили във връзка с предизвикателства в Черно море

Министерството на отбраната на България планира да увеличи бюджета на Военноморските сили през 2024 година с оглед на нарастващите напрежение и предизвикателства в региона на Черно море.

Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, по време на събитие във Варна, където той бе присъствал по повод 144-годишнината от създаването на българския военен флот.

Трябва да се отбележи, че Русия беше изпратила публично известие за определяне на временна зона с предупреждение в Черно море, свързана с провеждането на военни учения. Тази област включваше части от изключителната икономическа зона на България. Фактът бе потвърден от Министерството на отбраната чрез изявление за Actualno.com след като НАТО осъди “рискованото” поведение на Русия в Черно море.

Министърът Тагарев поясни: “Ще расте бюджетът за отбрана, включително за Военноморските сили. Имайки предвид ситуацията на сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет. Успяхме да осигурим повишаване на заплатите на военнослужещите с 10% още тази година. Ще търсим решения – комплексни.” 

Той също така Тагарев сподели информация за новите самолети F-16, набелязвайки, че процесът по тяхното въвеждане е в напреднал етап. Министърът планира да посети Съединените американски щати, за да види как върви производството на тези самолети.

Тагарев допълни, че министерството активно работи по процедурата за въвеждане на бойна бронирана техника, както и върху различни по-малки проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми