,

България пое  първото място в света по броя златните медали по лингвистика

България забелязва историческо постижение, като изпревари САЩ и се превърна в първата държава в света по брой златни медали на Международната олимпиада по лингвистика. С това радостно известие сподели инж. Александър Велинов, един от ръководителите на лингвистическите училища в Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.

С гордост той обяви: “Вече сме на първо място в света! Усилията ни се увенчаха със заслужен успех! 20 години труд, 20 години преподаване, 20 години Международна олимпиада по лингвистика и най-накрая България е на първо място по брой златни медали за всички времена!.” 

Инженер Велинов изрази безкрайната си радост и благодарност към всички, които допринесоха за този успех – от преподавателите, които усърдно работеха с учениците, до бивши и настоящи състезатели, които допринесоха със своя опит и умения. 

На основание на актуализирана справка в Уикипедия за Международната олимпиада по лингвистика, българските ученици спечелиха четири медала и почетна грамота от най-престижния турнир през тази година. Сега България има общо 22 златни медала, с един повече от САЩ. Следват Великобритания, Полша, Япония, Румъния, Индия, Южна Корея, Канада. Българските отбори имат в актива си 25 сребърни отличия и 36 бронзови. Страната ни също така се отличава с най-голям брой участия на олимпиади – 20.

Международната олимпиада по лингвистика (IOL) е световно състезание по лингвистика за ученици от средните училища, включващо области като математическа, теоретична и дескриптивна лингвистика. Състезанието състои  както от индивидуални, така и от отборни задачи.  

В индивидуалното състезание се представят 5 задачи, които обхващат основните области на теоретичната, математическата и приложната лингвистика – фонетика, морфология, семантика, синтаксис, социолингвистика и други. Участниците трябва да решат тези задачи в рамките на шест часа.

Отборното състезание, от своя страна, се състои от една изключително трудна и времеемкаща задача, която е включена още от второто издание на Международната олимпиада по лингвистика. Отборите, които обикновено се състоят от четирима ученици, имат от три до четири часа на разположение, за да решат тази предизвикателна задача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *