,

България поддържа Украйна и европейската позиция, обяви премиерът Главчев в Брюксел.

“Не съмнявайте се, че подкрепяме Украйна по всякакъв начин, според възможностите си. Поддържаме европейската позиция”, заяви служебният премиер Димитър Главчев в Брюксел, където се провежда заседание на Европейския съвет.

Главчев проведе среща с нидерландския министър-председател Марк Рюте.

“Той ме попита какво се случва. Обясних му за промените в Конституцията, за които той не знаеше. Европейските ни партньори са добре запознати в каква ситуация сме”, отбеляза Главчев. Той подчерта, че България полага усилия да не бъде сред най-засегнатите от руската дезинформация. Решение за противодействие на външната намеса в предстоящите европейски избори е взето на днешното заседание на Съвета.

По отношение на възобновения диалог между ЕС и Турция с решение на Европейския съвет, Димитър Главчев посочи:

“Това е наш съсед. Разчитаме много на Турция за политиката по мигрантите.”

На завършилата днес двудневната извънредна среща на върха в Брюксел, лидерите на ЕС обещаха да ускорят оръжейната помощ за Украйна.

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент, предаде “Ройтерс”.

Голямата опасност на изборите за Европейски парламент

Белгийските служби за сигурност са засекли мрежа на влияние в Белгия, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата има за цел да скрепи сътрудничеството между проруските политици в европарламента и да допринесе за избора на повече техни съмишленици. Мисията е да се осигурят “хора на действащи позиции в Европейския парламент”, отбелязва Ройтерс.

Наред с други държави от ЕС Белгия е започнала криминално разследване по случая, докато Чехия е наложила санкции на физически лица.

“Сега е точният момент да въведем нов ограничителен режим, с който да противодейства на злонамерените руски действия”, се казва в отвореното писмо на Де Кро и Фиала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми