България планира да доставя оръжие директно на Украйна без посредници.

Новото българско правителство ще положи усилия за премахване на посредниците в процеса на доставка на оръжие за Украйна. Това ще увеличи значително военната подкрепа за Киев. Този подход е коренно различен от схемата за доставка на боеприпаси, въведена от предишните кабинети и българския президент.

България преодолява продължителна политическа криза, така че новото правителство, за да се разграничи от тактиката на президента Румен Радев, многократно обвиняван в проруска позиция, смята за целесъобразно да доставя изтегляните оръжия директно, без посредници. Преди това оръжия, включително боеприпаси за съветската артилерия, бяха доставяни на киевската армия чрез трети страни.

“Само децата, които никога не гледат телевизия, не разбираха, че изнасяме боеприпаси за Украйна. Това се правеше полутайно, което изискваше посредници”, заяви пред репортери във вторник министърът на отбраната Тодор Тагарев, който беше назначен преди три седмици.
Тагарев изрази мнение, че съюзниците, които преди са използвали посредници, за да се снабдяват от български фирми, могат да продължат да го правят. Той обаче допълни, че България планира да сключи директни договори с Украйна и да се присъедини към други държави от ЕС в снабдяването на Украйна с боеприпаси.
“Що се отнася до продажбите, платени с украинско финансиране, които отиват за украинската армия, опитваме се да работим в посока, като спрем включването на посредници, ще ни постави в една сива зона, която носи рискове”, каза Тагарев.

Новото правителство също така иска да намери финансиране от ЕС, за да модернизира държавните си институции, така че те да могат да произвеждат оръжия, отговарящи на съвременните стандарти на НАТО.
“Украйна продължава да се нуждае от международна подкрепа. Без нея не е ясно какво ще се случи и смятам, че не трябва да поемаме риска да видим какво ще се случи”, каза Тагарев.

Припомняме, че по-рано българското правителство одобри нов пакет военна помощ за Украйна.
“С Постановления № 444 и № 445 от 23 юни 2023 г. Министерският съвет на Република България одобри нов пакет от военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.”, се казва в изявление на Министерския съвет.

Отбелязва се, че одобреният списък с оръжейни доставки съответства на обхвата на първия пакет, предвиден в решението на временното правителство от 22 декември 2022 г.

Освен това правителството отбеляза, че предоставената на Украйна помощ отговаря на стандартите на българските въоръжени сили и няма да окаже отрицателно въздействие върху бойната им подготовка.

Людмила Балканова специално за ФАР.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми