България кани австрийски и нидерландски митничари да осъществят инспекция

Премиерът Николай Денков разкри, че България планира да покани специалисти от австрийските и нидерландските митници да наблюдават контрола на границата с Турция, съобщава “Политико”, брюкселското електронно издание. “Желаем да включим максимално нашите партньори от Австрия и Нидерландия, за да бъдат свидетели на ситуацията на границата, защото там се сблъскваме със значителни предизвикателства”, заяви Денков, цитиран от БНР. Той подчерта, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това могат да предложат “технически препоръки” за подобряване на охраната.

Известно е, че Австрия и Нидерландия са сред основните скептици относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. Днес и утре в Брюксел се провежда среща на върха на Европейския съюз, като България е представена от Денков, който ще обсъди въпроса с колегите си от Нидерландия, Марк Рюте, и от Австрия, Карл Нехамер.

Допълнително, Денков сподели пред “Политико”, че в България се създава специален отдел в сътрудничество с Европол, който ще се занимава с борбата с трафика на хора.

През годините преди това, правителството на ГЕРБ организираше подобни чужди инспекции на нашата граница, със смесени резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми