България изисква промени в Конституцията на Северна Македония

Новото българско правителство изразява очаквания, че Северна Македония ще изпълни промените, договорени в европейски компромис през 2022 г. Според българския премиер акад. Николай Денков, решаващо за подобрение на двустранните отношения е включването на българите в основния закон на Северна Македония. Това стана ясно по време на телефонен разговор между Денков и неговия колега от Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи БНТ.

България подкрепя интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, включително Северна Македония. Изисква се бърз напредък в реформите и изпълнението на договорените условия в Северна Македония, според заключенията на Съвета на Европейския съюз от 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи. България е готова да работи заедно със своя съсед за постигане на поетите ангажименти.

И в двете държави има сили, които не са насочени към установяване на добросъседски отношения и активно се стремят да създават напрежение. Но е важно Северна Македония да предотврати инциденти и да реагира незабавно, ако такива възникнат, за да покаже, че грижата за всички граждани е еднаква, посочи акад. Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми