,

БЪЛГАРИЯ ИСКА ПОМОЩ ОТ ГЪРЦИЯ ЗА ОХРАНА НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО ПОТОВАРЖДЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С МИГ-29

България се обърна към Гърция за подкрепа в наблюдението на своето въздушно пространство, съобщава гръцкото издание “Катимерини”. Според източници, двете държави водят преговори относно тази инициатива, като заявката е отправена чрез НАТО. Макар че информацията все още не е официално потвърдена от Министерството на вътрешните работи, не е изненадващо, тъй като България се сблъсква с проблеми във връзка със своите стари МиГ-29 изтребители и съществува риск всички те да бъдат извън употреба до края на годината.

Със своето приземяване, България ще изгуби способността да извършва бойно дежурство и е възможно да настъпи момент, в който тя няма да може сама да осигурява защита на въздушното си пространство и ще се наложи държави-членки на НАТО да поемат отговорността.

Гърция вече изпълнява подобни задачи. Тя, заедно с Италия, извършва мисии за наблюдение във въздушното пространство на Албания, Черна гора и Северна Македония.

През септември 2022 г. временното правителство, назначено от президента Румен Радев, обяви, че търси предложения от няколко държави за заместителни изтребители. България започна преговори относно придобиването на изтребители F-16 от Израел, “Грипен” от Швеция и “Мираж 2000” от Франция, но все още не е взето решение за покупка или наемане.

Тези контакти между Атина и София са част от нарастващото сътрудничество между двете страни, особено в газовия сектор. България внася втечнен природен газ през Александруполис, а през следващите месеци ще стане ясно дали може да се изгради и петролопровод между Бургас и Александруполис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *