България и Украйна ще сътрудничат в областта на отбраната: правителството одобри съответния меморандум

Днес  Министерският съвет на Република България одобри Меморандума за намерение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна. Очаква се документът да бъде скоро подписан от министъра на отбраната Тодор Тагарев, съобщават източници от ведомството.

В съдържанието си Меморандумът очетава широк спектър от области за бъдещо двустранно сътрудничество в областта на отбраната, които включват научно и технологично сътрудничество, развитие на военното образование и научни изследвания, обмен на опит в областта на подготовката и използването на въоръжените сили, разработване на комуникационни, информационни, навигационни и сензорни системи, военна медицина и други сфери, които са от взаимен интерес.

От министерството подчертават, че подписването на този Меморандум представлява сигнал за готовността на България да подкрепи развитието на способностите на Украйна за защита и укрепване на устойчивостта ѝ, както и да подобри нейната оперативна съвместимост с НАТО. Документът е в съответствие с декларацията, приета от 49-тото Народно събрание на 6 юли, която изразява подкрепата за членството на Украйна в НАТО.

Важно е да се отбележи, че подписването на Меморандума не налага никакви правни задължения на двете страни и не изисква допълнителни финансови ангажименти от държавния бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми