България и Хърватия обединяват усилията за укрепване на сигурността и икономическото развитие на Балканите

България и Хърватия, като членки на Европейския съюз и НАТО, носят обща отговорност за засилване на сигурността и стабилността в региона на Балканите. Тази позиция беше заявена при срещата между президента Румен Радев и министъра на външните и европейските работи на Хърватия, Гордан Гърлич Радман, която се проведе днес в София на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Двамата изразиха удовлетворение от близките двустранни отношения между България и Хърватия, които се коренят в дългогодишните исторически и културни връзки, установени през вековете. За последните три години търговският обмен между двете държави се удвои, и съществува потенциал за допълнително развитие на икономическото сътрудничество в области, които са от взаимен интерес, заяви президентът Радев. Обсъдиха също и възможността за откриване на директна авиолиния между София и Загреб, която би насърчила контактите между гражданите и бизнеса на двата народа.

Румен Радев и Гордан Гърлич Радман подчертаха успешното партньорство между България и Хърватия както в рамките на ЕС и НАТО, така и в контекста на инициативата “Три морета”. Основна цел на двете страни е пълноправното членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Гордан Гърлич Радман заяви, че Хърватия подкрепя приемането на България в Шенген, като това би спомогнало за борбата с нелегалната миграция в Югоизточна Европа.

Също така представителите на двете държави потвърдиха своята подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми