,

България е сред най-уязвимите към дезинформация европейски страни

България е на последно място сред държавите от ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2023 година. Страната ни заема 35-то място от общо 41 оценени европейски страни, което я поставя сред най-уязвимите към дезинформацията държави.

Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления. При оценяването се използват няколко показателя – качество на образованието, свобода на медиите, доверие в обществото и използване на нови инструменти за участие.
Данните се преобразуват в стандартизирани оценки от 0 до 100, която класира държавите в Европа на позиции от 1 до 41. Индексът е създаден и се публикува от “Институт Отворено общество – София” от 2017 г. насам. При подготовката на индекса страните със сходни характеристики се групират въз основа на техните резултати в пет отделни клъстера, като най-устойчивите страни попадат в 1-ви клъстер, а най-слабо представящите се – в 5-ти клъстер.

В публикуваните резултати за 2023 година България е с резултат от 31 точки от максимални 100. Все пак изпреварваме съседите си Турция (36-то място с 29 точки) и Република Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изоставаме от Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки).

Според клъстерния анализ, разделящ страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-ти предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-ти клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, са Босна и Херцеговина, Албания, Република Северна Македония, Косово и Грузия.

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с два пункта – от 33-то място с 33 точки през 2022 г. до 35-то място с 31 точки през 2023 година, но остава в същия 4-ти клъстър. България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре – по показателите за новите форми на гражданско участие.

Класацията на новия Индекс за медийна грамотност 2023 оглавява Финландия, която е на 1-во място сред 41 държави в Европа със 74 точки от възможни 100. Тя остана неизменен лидер в шестте издания на индекса от 2017 г. насам. Дания заема втората позиция със 73 точки, следвана от Норвегия на трето място със 72 точки. Естония и Швеция си поделят съответно 4-то и 5-то място, като и двете държави получават отлични резултати от по 71 точки.

Последното 41-во място заема Грузия с 20 точки, на предпоследната позиция с 21 точки е Косово, Република Северна Македония е на 39-о място с 23 точки, а Босна и Херцеговина – на 38-о място с 24 точки.

“Обезпокоително е, че повечето от най-уязвимите към дезинформация държави според Индекса на медийната грамотност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, започната от Русия, и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация”, коментира  авторът на анализа Марин Лесенски, цитиран в прессъобщението на “Институт Отворено общество – София” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *