България е сред европейските страни, които най-много купуват фалшификати

Изследване на Службата за интелектуална собственост (EUIPO) показва, че въпреки че 80% от гражданите на Европейския съюз осъзнават негативните последствия от създаването на фалшиви продукти за бизнеса и работните места, както и от ползването на пиратско съдържание, все още има европейци, които съзнателно прибягват до купуването на имитации на популярни марки и нелегално гледат филми, слушат музика или теглят видео игри без да плащат за тях.

В България нивата на такова поведение са по-високи от средното за ЕС. Според проучването, 24% от българските потребители признават, че купуват фалшиви стоки, докато средното за ЕС е 13%. Известна тенденция към съзнателното купуване на фалшификати се наблюдава също и в Испания (20%), Ирландия (19%), Люксембург (19%) и Румъния (18%), като най-ниско ниво се регистрира във Финландия – само 8%.

Най-много са склонни към използването на фалшиви продукти младите хора на възраст между 15 и 24 години, като за оправдание те често посочват високите цени на оригиналните стоки. Осем процента от респондентите признават, че в последната година съзнателно са закупили фалшиви стоки, като дрехи, обувки, чанти, парфюми и др.

Изследването отбелязва също, че 39% от европейците не могат да различат дали закупената стока е фалшива или оригинална. Въпреки че европейците стават все по-предпазливи към фалшиви продукти и нелегално съдържание, цената все още остава решаващ фактор, особено за младите потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми